Szakjogász segítsége a bajban

Baleset elszenvedése esetében először mindenképpen biztosítóhoz fordulunk, azonban annak érdekében, hogy valóban kármentesen, anyagi kellemetlenségek nélkül léphessünk tovább, rendkívül fontos, hogy specifikus szakjogászhoz forduljunk, hogy kárigénylésünk valóban megalapozott és mindenre kiterjedő legyen.

Amennyiben balesetet szenvedünk, és ebben vétlenek voltunk, akkor mindenképpen károsultjai vagyunk a balesetnek, tehát kártérítésre vagyunk jogosultak.

Minden komolyabb baleset után jár a kártérítés, és a magyar jog értelmében a nyolc napon túl gyógyuló sérülések számítanak komoly sérülésnek. Mindenképpen tisztában kell lennünk azzal, hogy ezen jog értelmében ha elveszítjük egy fogunkat, vagy eltörik egy testrészünk, akkor a károkozónak, avagy a kötelező felelősségbiztosítójának ezeket a károkat is ugyanúgy meg kell térítenie, mintha a gépjárműben történt volna a káreset.

A kártérítés lényege, hogy az okozott kár reparálásra kerüljön, tehát minél nagyobb a kár, azzal egyenlő arányban növekedik a megtérítendő összeg, amelyet a károkozó vagy annak biztosítója fizet annak érdekében, hogy a veszteség korrigálása ne jelentsen anyagi terhet az elszenvedőnek, és hogy enyhítse traumáját.

A kártérítési perek sok esetben ugyanolyan elv alapján működnek, mint a jog többi területe – aki jobb ügyvéddel rendelkezik, jobban jár, vagy nyerhet. Minden jogi területnek megvan a maga sajátossága és rutinja, így sokkalta gördülékenyebb lehet az eljárás egy olyan ügyvéddel, aki nap mint nap ezzel a szakterülettel foglalkozik, ezáltal tapasztalata is jelentősen nagyobb e téren, ez pedig azért kulcsfontosságú, mert bár egy per előtt semmi sem garantált, az esélyei mégis annak a félnek kedvezőbbek, aki a tárgyalóteremben nagyobb szakértelmet tud felsorakoztatni, amelyet a széleskörű tapasztalat garantál.

A kártérítési perek kétfelé bonthatóak

A kártérítési perek kétfelé bonthatóak – a vagyoni kártérítés esetében a vagyontárgyban keletkezett kár kerül kártérítésre, tehát például az autóban, házban keletkezett kár; míg a nem vagyoni kártérítés esetében a nem vagyoni alapú károk után jár kártérítés, mint például egy munkahelyi balesetben az alkalmazott elveszíti egy végtagját vagy emberi jogaiban korlátozzák.

Tehát a vagyoni kár esetében például egy betört szélvédő megjavításának ára kerül kártérítésre; azonban a nem vagyoni kártérítés összetettebb, összege a sérülés mértékétől függ. A legnagyobb kártérítést – bizonyos esetekben több milliós összegeket – természetesen azok kapják, akik sérülésük következtében hosszú távon vagy véglegesen korlátozottak maradnak, így az addigi életszínvonalukat munkaképtelenségük miatt nem tudnák fenntartani. A kártérítésnek nyilván valóan fedeznie kell a kezelési költségeket, gyógyszerek árát is. Amennyiben a sebesülés gyógyulási idejében a károsult munkaképtelenné válik, ezáltal munkabérétől is elesik, azt a munkabért is köteles megtéríteni a biztosító. Abban az esetben, ha a sérülés következtében soha többé nem térhetünk vissza az eddigi munkánkhoz, ezáltal az életszínvonalunkat sem tudjuk fenntartani azon a szinten, amin eddig, akkor járadék formájában havonta kell fizetnie a biztosítónak a kártérítést.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.