Izzadság nélkül izmosodni

Arról álmodozik, hogy egyszer végigfut egy maratoni futóversenyt, de eddig fél távnál mindig kidőlt?
Néhány éven belül, csak lenyel egy tablettát, és könnyedén átszáguld a célvonalon! Dallasban, a Texasi Egyetem, Dél-nyugati Orvosi Központjának, Frank M. Ryburn Jr. Szívközpontjában a tudósok olyan biokémiai jelekre figyeltek fel, amelyek az egyszerű vázizmokat (mint például a láb, vagy a kar izmai) a hosszútávfutók izmaihoz teszik hasonlatossá.

Amikor az izmok aktívak, a sejtekben raktározott kalciumot működésre serkentik. Ha a kalciumszint hosszú időn keresztül magas marad a szervezetben, egy calcineurin nevű fehérje lép működésbe.
E fehérje egy sor olyan változást indít el az emberi testben, ami végül a löttyedt izmokat kapillárisokkal borított, oxigénben bővelkedő szövetekké alakítja át.

A tudósok remélik, hogy e biokémiai folyamatot tanulmányozva, végül olyan gyógyszer előállítására lesznek képesek, ami hasonló izomátalakulást eredményezhet. Először, természetesen, szigorúan gyógyászati céllal alkalmazzuk e készítményt – nyilatkozta Rhonda Bassel-Duby, a folyamatot vizsgáló kutatócsoport egy tagja. A gyógyszert cukorbetegségben szenvedők, szívinfarktuson, vagy más betegségen átesett páciensek szedhetnék, mely egyszerűbbé tenné számukra egy edzésprogram megkezdését.

Vajon végül mindenki, aki lusta az edzőteremig elbaktatni, kaphat a gyógyszerből?
Elképzelhető – hangzik Bassel-Duby megnyugtató válasza –, de a szer nem válthatja ki teljesen a testedzést, legfeljebb a teljesítőképességet növelheti.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.