Ég a gyertya ég…

Talán nem ön az egyetlen, aki eddig nem foglalkozott sokat kocsija gyújtógyertyájával.
Ez persze nem is nagyon szükséges, hiszen a mai motorkonstrukciókban a gyertya 160.000 kilométerig, vagy akár még tovább is tökéletesen működik.

A Bosch cég azonban új termékével, és annak számos előnyével, fel szeretné hívni a vásárlók figyelmét ez aprócska alkatrészre. A gyár nem régen hozta forgalomba legújabb Platinum+4 elnevezésű továbbfejlesztett gyújtógyertyáját, amely a szakértők szerint, nemcsak a hidegindítási megbízhatóságot növeli egyharmaddal, hanem a gépkocsi fogyasztását is öt százalékkal csökkentheti.

A hagyományos gyertya végéhez illesztett, egy darab földelektróda helyett, a Platinum+4-et négy nikkel-ittrium ötvözetből készült elektródával látták el. Az új ötvözet kétszer olyan ellenálló a meleggel szemben, mint a hagyományos-fémből készült elektródák, ami csökkenti az elkopás és a korrózió veszélyét. Így lehetőség nyílt a középső és a földelektródák közti légrés megnövelésére.

A hagyományos gyújtógyertyákban a résnek elég aprónak kellett lennie ahhoz, hogy a kopás és a felhalmozódott kosz ellenére is szikrát adjon. A Platinum+4 nagyobb szikraköze alacsonyabb gyújtófeszültség mellett is tökéletes működést eredményez. Ezenfelül nagymértékben csökkenti a korróziót és az oxidálódást az is, hogy a gyertya platinából készült középső elektródáját, az azt körülvevő kerámiaszigeteléssel együtt égették ki.

Az eredmény, legalábbis a cég szerint, egy hosszabb és erősebb gyújtószikra lett, ami könnyebb indítást és egyenletesebb gyorsulást eredményez, illetve a középső elektródára hidegindításkor és alapjáraton lerakódó szénréteg öntisztulását biztosítja. Az elégtelen égés következtében kialakult szénlerakódás csökkenti a megbízhatóságot és a hatásfokot, míg végül teljesen tönkreteszi a gyertyát.

A Platinum+4 a legtöbb, 16 évesnél fiatalabb, hazai és külföldi gyártmányú autóba beszerelhető.  Beszerezhető az autóalkatrész boltokban, kiskereskedelmi ára kb. 1200 Ft

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.